Baza dań wegetariańskich

stany.alergicznie.net.pl

Dieta wegetariańska, pomimo różnego rodzaju ograniczeń, powinna być jednak możliwie urozmaicona. Nie wystarczy jedynie zaserwować dania składającego się wyłącznie z warzyw, gdyż na dłuższą metę dla niektórych, bardziej wymagających organizmów ludzkich, może się to okazać bardziej szkodliwe, niż dobroczynne. Będąc wegetarianinem, należy dania bazujące w głównej mierze na warzywach, uzupełniać produktami zbożowymi, jak ryż, kasza gryczana, jaglana, czy makarony. W przypadku tych ostatnich, dobrze mieć na uwadze, aby w miarę możliwości był to produkt pełnoziarnisty, gdyż zwykły, biały makaron, nie dość, że zawiera mniej wartościowych składników odżywczych, to jeszcze jest dosyć kaloryczny. Ta sama rada dotyczy ryżu.

Bardzo ważne jest, aby wzbogacać wegetariańskie dania w kiełki. Wystarczy posypać nimi przygotowaną potrawę. Z pewnością doda to potrawie oryginalnego smaku i wyglądu, ale też wzbogaci ją w cenne substancje odżywcze. Kiełki obfitują bowiem w witaminy, głównie te z grupy B, a także żelazo, magnez, potas, czy wapń. Regularne dodawanie ich do posiłków jest więc niezwykle istotne w uzupełnianiu niedoborów związanych z zaprzestaniem spożywania pokarmów mięsnych.