Kuchnia francuska to idealny wybór dla tych, którzy cenią w równym stopniu naturę, jak i elegancję. Te dwie wartości bywają czasem sobie przeciwstawiane. Na przykład styl typowo rustykalny może być nazwany naturalnym, ale raczej termin elegancja nie pasuje do aranżacji tego typu.
W przypadku modernistycznego minimalizmu można sformułować odwrotny sąd. Tymczasem w kuchni francuskiej te dwa przeciwstawne pierwiastki zostają połączone. W jaki sposób? Zacznijmy od doboru odpowiedniego materiału, który będzie wiodącym motywem powstającej aranżacji.
Nic nie sprawdzi się lepiej w kwestii łączenia elegancji z naturalnością niż drewno. W kuchni francuskiej drewniane meble powinny zdecydowanie dominować. Mogą mieć naturalną barwę lub też być pomalowane na jasne kolory.
Te ostatnie pomogą w optycznym powiększeniu niewielkiej przestrzeni. W kuchniach francuskich często można spotkać też tzw. wyspę, czyli blat oraz stół umiejscowione na środku pomieszczenia.
To bardzo wygodne rozwiązanie – zarówno wtedy, gdy chodzi o spożywanie posiłków, jak i ich przygotowywanie. Obecność wyspy nie wyklucza wstawienia stołu – jeśli tylko metraż pozwala na taki zabieg. Innym ważnym elementem naturalnej, eleganckiej kuchni francuskiej jest duża ilość szkła.
Dotyczy to zarówno przeszklonych frontów szafek, jak i dużych okien. Jedne i drugie sprawdzą się wyśmienicie. Z kolei w roli ozdób możesz wykorzystać kwiat i zioła w doniczkach, które podkreślą bliskość kuchni z naturą.