Nowa pomidorowa

Jaka jest najbardziej popularna zupa zaraz po rosole? Pytanie jest bardzo proste – pomidorowa rzecz jasna! Trzeba jednak pamiętać, że proces przygotowania tych posiłków różni się od tradycyjnego, jeśli zakładamy, że będą one spożywane przez wegetarian. Ten, kto samodzielnie gotował rosół, ten wie, że ten prawdziwy, klasyczny, opiera się w głównej mierze na przygotowaniu wywaru warzywnego oraz mięsnego.

I tak jak do warzywnego, nie ma żadnych zastrzeżeń, ani przeciwskazań, tak na ten mięsny, nie zgodzą się już z pewnością wegetarianie, którzy nie uznają ani grama mięsa w zupie. Mało tego, typowej kostki rosołowej w zupie również nie zaakceptują.

Zresztą, większość gospodyń przyrządza pomidorową na bazie rosołu, dodając do niego przecier, lub koncentrat pomidorowy. Pomidorowa, czy to klasyczna, czy też wegetariańska, najlepiej smakuje z przecieru pomidorowego własnej roboty.

Warto więc przygotować późnym latem kilka pomidorowych słoiczków, które w okresie zimowym, niewątpliwie okażą się być na wagę złota. Wegetariańska zupa z powodzeniem nabierze pożądanego smaku, jeśli tylko dodamy oliwę, majeranek, pietruszkę, marchewkę i ząbek czosnku.