Dobroczynny wpływ jedzenia na zdrowie człowieka jest powszechnie znany. Odpowiednio skomponowana dieta doskonale wspomaga organizm przy walce z chorobami, a codzienna dieta działa wręcz profilaktycznie.
Badania dowodzą, że jedzenie ma wpływ na płodność i zapewniaj narządom rozrodczym prawidłowe funkcjonowanie. Co więc jeść, żeby wspomóc poczęcie dziecka? Witamina E (orzechy, żółtka jaj, pietruszka) odgrywa tu najważniejszą rolę, nazywana jest więc witaminą płodności.
Jej niedobór u przyszłych mam prowadzi do problemów w ciąży, a nawet poronień. U mężczyzn – do zwyrodnienia plemników.
Przyszłe mamy powinny dbać o odpowiedni poziom żelaza (buraki, suszone owoce), któro odpowiada za funkcjonowanie komórki jajowej, a później zarodka. Przyszli rodzice nie powinni zapominać o produktach zawierających kwas foliowy (warzywa liściaste, produkty zbożowe, brokuł).
Wpływa on na dotlenienie i wzrost wszystkich komórek. Jego niedobór wpływa na jakość nasienia – obniża objętość i ruchliwość plemników.
Według niektórych badań, na poczęcie ma wpływ ilość spożywanej kofeiny. Zbyt duża ilość może obkurczać naczynia krwionośne i utrudniać umiejscowienie komórki jajowej w macicy.