Produkty obniżające cholesterol

Osoby zmagające się z cholesterolem, mogą walczyć z nim nie tylko farmakologicznie, ale i w warunkach domowych – poprzez uważne komponowanie posiłków. Co więc jeść, a czego unikać? Do codziennego menu warto wprowadzić błonnik. Zawarty np. w płatkach owsianych, ryżu, produktach zbożowych, ciemnym pieczywie, skutecznie blokuje wchłanianie się cholesterolu. Błonnik zawarty jest także w warzywach i owocach, szczególnie w grejpfrutach, brukselce, warzywach strączkowych. Dobrze jest pamiętać o nienasyconych kwasach tłuszczowych, których źródłem jest m.in. oliwa z oliwek.

Najlepiej od razu wymienić tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, na te pochodzenia roślinnego. Dodatkowo warto między posiłkami przegryzać orzechy. Wciąż niedoceniane siemię lniane, także przyczynia się do obniżenia tzw. złego cholesterolu. Zawarty w nim kwas linolenowy jest porównywany pod względem właściwości z kwasami Omega-3. Jak wprowadzić więc siemię lniane do codziennego menu? Dodać do owsianki, zalać gorącym mlekiem, urozmaicić nim domowe wypieki. Na osłodę warto sięgnąć po czekoladę o dużej zawartości kakao – ok. 70 proc i koniecznie wykreślić z menu czekolady białe, które zawierają niewskazane tłuszcze.