Zabójcze dla zdrowia słodycze

Powodują nadwagę, prowadzą do cukrzycy, sprzyjają rozwojowi próchnicy i prowadzą do problemów z układem krążenia – słodycze. Uwielbiane w szczególności przez dzieci, znienawidzone przez dietetyków. Dlaczego nazywane są słodką trucizną? Słodycze są źródłem cukrów prostych, szkodliwie działających na funkcjonowanie organizmu.

Zawierają tłuszcze trans i nasycone kwasy tłuszczowe podnoszące poziom cholesterolu. Bardzo często nie zawierają żadnych wartości odżywczych, jedynie smakowe. Tyjemy jedząc puste kalorie.

Często sięgając po cukierki i batoniki zapominamy o normalnych posiłkach, a tym samym świadomie nie dostarczamy organizmowi zdrowych mikroelementów i witamin. Czy jest coś takiego jak zdrowe słodycze poprawiające funkcjonowanie organizmu? Oczywiście! Wystarczy wybierać produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, białej mąki i koniecznie cukru. Można też zrobić samemu słodkości bazując na zdrowej żywności.

Szarlotka na mące razowej, pieczone jabłka z cynamonem i bakaliami, kulki z kaszy jaglanej i kokosu – zdrowe słodycze są naprawdę dużo smaczniejsze od sklepowych, a dodatkowo sprzyjają przemianie materii. Co to oznacza w praktyce? Jedząc słodycze chudniemy!.